Kdo si hraje, nezlobí...

Můj bratr žije ve Francii. Má na dospělého chlapa pár zvláštních a troufám si říci až dětinských zálib, které raději nezmíním. Nicméně jednu z nich bych přece jen zmínila ráda, ...

... nejen zmínila, ale dokonce blíže rozvinula právě v tomto blogu.

A která že to je? Sama pro sebe jí jen tak říkám - numismatik amatér. Sbírá dvoueurové mince. Jakožto laik jsem ani netušila, že každý stát je má jiné, že se sbírají, že se razí v různých sériích, ražbách, v různém počtu pro různé roky, že vycházejí a vycházely nějaké speciály ba co dokonce, že existují i dvoueurové mince barevné. K této podivné vášni nás docela strhl poté, co nám ukázal svou perfektně seřazenou samozřejmě doposud nekompletní sbírku při naší letní dovolenkové návštěvě Francie. Okamžitě nás to chytlo a od té doby jsme každou dvoueurovou minci pečlivě prozkoumávali a na něj se obraceli s dotazem, zda už tento exemplář nevlastní. Brácha anebo jeho přítelkyně buďto jen pohlédli, anebo otevřeli vždy po ruce mající numismatickou brožurku a okamžitě jsme byli informování, zda je náš nález hoden ovací či nikoliv.

Brácha není příliš emočním člověkem. Svou vášeň provozuje s tichým a pokorným nadšením, navenek emocemi tryskáme my. A ujali jsme se toho zodpovědně. Člověk by ani neřekl jaká je to zábava pátrat po mincích! Co pátrat? Spíše je vyhledávat, pozorovat, směňovat, zaměňovat, verglovat či kšeftovat s nimi o sto šest.

Nedávno jsme třeba navštívili slovenskou banku, kde máme jednu známou. S bratrem, který (nejen) nás do ČR přijel navštívit, jsme si tam udělali výlet – za mincemi a za haluškami s brynzou. Mince měly bezkonkurenční prim.  Vše bylo předem domluveno a naše numismatická výprava byla v bance očekávána. Přepadli jsme ji vyzbrojeni částkou 500 papírových euro. Odnášeli jsme si dost těžký pytlíček mincí. Do nedaleké kavárny Boston. Ano, příznačný název. Vybrali jsme si odlehlý stoleček, a jakmile nám servírka přinesla objednávku, vrhli jsme se na to. Kovové mince jsme rozdělili do čtyř hromádek a jali se je lustrovat. Nejdříve jsme je rozdělili na státy, stranou dali speciály a pak podle brožurky hledali ročníky a perly, které chybí. Přetříděné mince, jimiž už bratrova sbírka oplývala,  jsme vršili do naleštěného popelníku. Ty, které ještě neměl, jsme úhledně rozkládali na na okraj stolu položený nápojový lístek a vzápětí je i vyškrtávali v tištěné brožurce. Pořádek musí být.  Snažím se si představit, jak to asi vypadalo. Udivená servírka přicházející nám sebrat použité nádobí ovšem nehnula ani brvou. Jakoby to tam provozoval každý druhý návštěvník. Inu, jiný kraj, jiný mrav.

V první várce 250 dvoueurovek jsme našli sedm kusů mincí, které doposud nevlastnil. Adrenalin stoupal a bratr se rozhodl vybrat dalších 500 euro. Společně s mým přítelem kráčeli nebo spíš uháněli opět směrem k bance. Tentokrát pro pytlíky dva. Po dvaceti minutách jsme my ženy zabořily ruce do dalších dvoueurovek. Kluci zatím vykládali, kterak naprosto ohromili ředitele banky mincí z Monaka. Když totiž v bance svým neobvyklým požadavkem způsobili nenadálý rozruch, vylákali ho z kanceláře a spontánně se ukázalo, že i on je tzv. kolegou z branže neboli sběratelským maniakem. Okamžitě byla domluvena spolupráce, k níž jim otevřela cestu pochopitelně právě tato atraktivní mince. Tyhle kanály fungují neskutečně a mě by ani nenapadlo, že někdy použiji ke slovu „mince“ přídavné jméno „atraktivní“. Nicméně, je tomu tak. Některé mince prostě atraktivní jsou.

Bratr třeba touží po vatikánské anebo minci z Andorry. V jeho sběratelském albu, pečlivě zhotoveném rukou jeho přítelkyně, na něho právě u těchto států koukají jen prázdné přihrádky. Ano, mohl by si je ve specializovaných prodejnách koupit, ale jak sám říká „ to není to pravé dobrodrůžo“.  Tyhle výpravy jsou bezesporu lepší. Někteří muži hold chodí na kance, jiní na mince!

Nakonec to kluci otočili ještě jednou. Další dva pytlíky dvoueurovek už jsme ale probírali před a po výborném obědě o dům dál. Jinak by na nás v kavárně už asi povolali jiné síly. Cítili jsme se sami s těmi pytlíky tak trochu jako lupiči. A tak jsme nenápadně vyklidili lokál.

A výsledek? Pět prolustrovaných pytlíků = 43 dvoueurovek, o které se touto návštěvou úspěšně rozrostla bratrova sbírka. Malý, ale docela těžký balíček. Velká radost, kupa nadšení a jedna mezinárodní spolupráce s ředitelem bankovní pobočky, kterému jsme (při poslední výměně vyřazených kováků zpět za papírové penízky) věnovali naši proškrtanou numismatickou brožurku.

U nás žen údiv, zcela nečekané sdílení, a především přesvědčení o tom, že ti naši velcí chlapi jsou stejně pořád malí. Přesněji malí kluci, kteří si zkrátka musí s něčím hrát, aby nezlobili.

Autor: Zuzana Bláhová | pondělí 24.10.2016 12:42 | karma článku: 18,69 | přečteno: 614x
  • Další články autora

Zuzana Bláhová

Běžky zadarmo

... aneb až budete mít tendenci něco někdy třeba sebrat od popelnic, hodně dobře si rozmyslete, zda vám to pak za to stojí

18.9.2019 v 12:29 | Karma: 8,41 | Přečteno: 103x | Diskuse| Miniblogy

Zuzana Bláhová

Vaše lejno - naše starost

Koho aspoň trochu zajímá název článku, ať čte směle dál. Garantuji, že se to dozví... i když ne na plnou pusu. To zdejší pravidla pro publikaci nedovolují. Takže jsem opravdu musela volit mírnější výraz k označení exkrementu.

11.8.2017 v 9:33 | Karma: 27,94 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Bláhová

Tatry neznaj bratry (ani sestry)

Dovolená. Pro některé slovo až magického významu. Pro mne, přesun z místa na místo, kde to bude trochu jinak než doma, ale v podstatě si příliš neodpočinu.

25.7.2017 v 19:37 | Karma: 18,89 | Přečteno: 901x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Bláhová

Něco málo o (ne)snění

Někde jsem četla, že když se vám zdá o exkrementech, máte vyhráno. Zbohatnete, zdědíte jmění po strýčkovi z Ameriky, vyhrajete ve sportce, váš ex vám nechá dům i se zahradou a na rozloučenou vám koupí Porshe atd., atd.

23.6.2017 v 11:53 | Karma: 11,48 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Bláhová

I muži mají své dny

Pokud jste se nechali zlákat notoricky známým reklamním sloganem, jsem ráda. Jak jsem jeho výklad pojala já, to si počtěte v mém po dlouhé odmlce dalším článku.

7.6.2017 v 14:08 | Karma: 15,66 | Přečteno: 428x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 974x
Obyčejná ženská...

Seznam rubrik