O „blbých“ otázkách a ještě „blbějších“ odpovědích

Každému se v životě stane, že se na něco ptá či něco někomu vysvětluje. Každý je také zpravidla přesvědčen, že to dělá nejsrozumitelněji, jak umí.

A pak se vám najednou stane, že na tu tak dobře promyšlenou otázku či strategii, někdo zareaguje úplně jinak, než byste očekávali.  Respektive najednou (ať už jste v roli tazatele, tázaného, vysvětlovatele či toho, jemuž je vysvětlováno), cítíte se jako pitomci a ani nevíte, jak jste k tomu vlastně přišli…  

Zažil to jistě každý z vás. Reakce mohla být různá. Buď jste v sobě živili pocit uraženosti, nechápavosti a pohrdání anebo jste to vzali s vtipem a nadhledem a prostě jste se od srdce zasmáli. Já volím, po jistém přehodnocení hodnot a postojů, většinou to druhé.  S odstupem času pak to druhé určitě a vždy. A je to pro mne úleva. I když, někdy přece jen poté sáhodlouze hloubám nad tím, kde se vlastně stala chyba. Zda je chyba na původci otázky čili tazateli, anebo na adresátovi otázky čili osobě, jíž se tážete. Ono je totiž skoro stejná filozofie, jako u odpovědi na mnohem zásadnější problém, a sice zda tedy bylo dříve TO kuře anebo TO vejce. Ať to zkrátka berete, jak chcete, toho kdo něco udělal blbě a jak to tedy správně mělo být, se nedopátráte a nedopátráte. A v podstatě, volíte-li, jedno či druhé, každé má to své status quo.

Jen tak do čtenářského ringu házím tři perličky, které mám k dobru. Dvě jsem odposlouchala v nedávné době, jak jinak než opět u obědů s kolegyněmi z práce, a třetí, nejstarší, je částečně má. Byla jsem jí zkrátka účastna, takže pro mne je samozřejmě THE BEST.

Začnu těmi odposlouchanými. První se týká mého oblíbeného tématu dárků, dárečků a Vánoc. To se tak stalo, že malá Esterka rozbila tablet. Spadl jí na zem a ještě na něj spadla ona, takže jeho „smrt“ byla nevyhnutelná a oživit jej byla už jen marná snaha, která nevedla k ničemu. Tatínek se tedy jal dcerce hubovat. Bohužel mezi dlouhým výčtem toho, jak je nepozorná a jak špatně s tak drahou věcí zachází, použil zcela neuváženě větu: Víš, jak dlouho jsem musel pracovat na to, abychom ti ho s maminkou mohli koupit? Pětiletá dcerunka na něj upřela nevinný pohled, zamrkala očičkama a úplně klidně z drobounkých úst pronesla: Ale tatínku, tablet mi přece donesl Ježíšek! A bylo vymalováno.

Další příběh se stal dceři mé kolegyně. Občas vozí svou šéfku autem po dopravou pulsujícím městě. U firmy pracuje teprve krátce. Město je větší než to, na které je zvyklá. Skýtá i větší možnosti volby přemísťování. Při jedné takové zcela nevinné jízdě se šéfka jen tak mezi řečí (zřejmě v zájmu své bezpečnosti) otázala: Co vy a tramvaje? Brunetka zcela klidně, téměř okamžitě a bez přemýšlení, odpověděla: Nic. Já jezdím trolejbusem! Těch pár následujících chvil, ve kterých jí šéfka s klidem vysvětlovala, že má na mysli spíše její řidičské zkušenosti s dráhu jízdy míjejícími tramvajemi nikoliv způsob dopravy do práce, si připadala jako blondýna. Pak se tomu obě zasmály.

No a třetí příběh je konečně můj. Anebo vlastně jsem u něj zcela jistě byla.  Naběhla si tentokrát moje ex-švagrová. Ta se totiž své švagrové (nikoliv mě, ale sestry svého muže) s mentálním postižením a  IQ 70 při jejím odchodu z koupelny zeptala: Leni, prosím tě, který ten ručník je tvůj? Lenička se otočila na patě a zcela ležérně a nadneseně (jakoby říkala, co mě otravuješ takovými blbými dotazy) jí odvětila: Asi ten, se kterým jsem se utřela! Ex-švagrové cukalo koutky a absolutně jí to odzbrojilo. Raději šla do koupelny si řadu stejně vyhlížejících osušek osahat. Měla velkou šanci zjistit, který to byl. Lenička se totiž sprchovala jako první. 

V přilehlé kuchyni nás tehdy stálo asi šest. Dívali jsme se na odcházející Leničku a prskali smíchy. Odejít středem, jak se u nás říká, se prostě někomu s diagnózou debility jen tak nepodaří.

Autor: Zuzana Bláhová | středa 13.4.2016 10:14 | karma článku: 15,71 | přečteno: 608x
  • Další články autora

Zuzana Bláhová

Běžky zadarmo

... aneb až budete mít tendenci něco někdy třeba sebrat od popelnic, hodně dobře si rozmyslete, zda vám to pak za to stojí

18.9.2019 v 12:29 | Karma: 8,41 | Přečteno: 103x | Diskuse| Miniblogy

Zuzana Bláhová

Vaše lejno - naše starost

Koho aspoň trochu zajímá název článku, ať čte směle dál. Garantuji, že se to dozví... i když ne na plnou pusu. To zdejší pravidla pro publikaci nedovolují. Takže jsem opravdu musela volit mírnější výraz k označení exkrementu.

11.8.2017 v 9:33 | Karma: 27,94 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Bláhová

Tatry neznaj bratry (ani sestry)

Dovolená. Pro některé slovo až magického významu. Pro mne, přesun z místa na místo, kde to bude trochu jinak než doma, ale v podstatě si příliš neodpočinu.

25.7.2017 v 19:37 | Karma: 18,89 | Přečteno: 901x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Bláhová

Něco málo o (ne)snění

Někde jsem četla, že když se vám zdá o exkrementech, máte vyhráno. Zbohatnete, zdědíte jmění po strýčkovi z Ameriky, vyhrajete ve sportce, váš ex vám nechá dům i se zahradou a na rozloučenou vám koupí Porshe atd., atd.

23.6.2017 v 11:53 | Karma: 11,48 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Bláhová

I muži mají své dny

Pokud jste se nechali zlákat notoricky známým reklamním sloganem, jsem ráda. Jak jsem jeho výklad pojala já, to si počtěte v mém po dlouhé odmlce dalším článku.

7.6.2017 v 14:08 | Karma: 15,66 | Přečteno: 428x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  11:08

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05

V nadcházejících dnech bude v ČR opět mrznout, v noci na čtvrtek budou podle ČHMÚ přízemní mrazíky...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

Rusové ostřelovali Charkov, Ukrajinci zasáhli ropné sklady u Smolenska

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  10:59

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 974x
Obyčejná ženská...

Seznam rubrik